Contest following

Make the Fabric Your Own

donderdag 1 januari 2015

1 januari en goede voornemens

Het is alweer het einde van de eerste dag in 2015. De kerstspullen zijn vandaag opgeruimd en met de goede voornemens zijn we weer begonnen. Vanuit een heerlijk comfortabel huis in de kop van de Veluwe wens ik iedereen die mijn blog af en toe leest een sprankelend, gezond, creatief en inspirerend 2015. 

Zittend op de bank met de I Pad op schoot tik ik dit berichtje. Ik heb de afgelopen paar dagen eens flink nagedacht over goede voornemens. En ik heb ze ook dit jaar weer, niet alleen naaigerelateerd, maar ook op gezondheidsgebied. 

Opsommend zien de voornemens er ongeveer zo uit.
- gezonder eten door meer groente en minder suikers. Automatisch zullen dan ook de laatste kilo's verdwijnen.
- minimaal 1 nieuw recept per week uitproberen.
- ontrommelen van ons huis
- voor alle leden van ons gezin kledingstukken maken. Dus dit jaar wil ik voor mijn man ook wat moois maken. Ik wil geen losse kledingstukken maken, maar complete setjes.
- mijn naaitechnieken verbeteren en meer duurzamere afwerkingen in de kledingstukken stoppen.
- patroontekenen oppakken en zelf patronen tekenen en naaien.

Hoe zit het met jouw goede voornemens?

Vanavond ben ik verder gegaan met het overtrekken van twee patronen uit de nieuwste Burda (1/2015). Het gaat om de modelnummers 106 en 108a. Een asymetrische rok en een wijde trui. En dit keer ben ik aan het nameten gegaan. En ik kwam erachter dat het model op de foto extreem lange benen heeft. Normaal gesproken haal ik al standaard 5 cm lengte uit broeken en rokken omdat ik nu eenmaal niet gezegend ben met lange benen. Maar wanneer ik het ingekorte patroon nu voor me hou dan lijkt het of het nog steeds veel langer is dan die van het model. Gelukkig hoeft de rok niet afgewerkt te worden aan de zoom, dus verder inkorten aan de zoom is nog mogelijk. Het patroon heeft een overslag en sluit met een knoop in de taille. Dit komt goed uit want bij het verliezen van de laatste kilo's hoef ik alleen de knoop maar te verzetten. 
De trui die ik heb over getrokken is enorm wijd. Ruim 120 cm wijdte in maat 40. Toch maar naar een maat 38 toe gegaan. Die is nog wijd, maar lijkt me beter. En wat ik qua lengte moet verwijderen rokken en broeken, moet ik standaard iets toevoegen aan mijn bovenlijf. Mijn taille zit standaard 3 cm lager dan in de patronen is getekend. Het bekende knip en plakwerk moest hier dus worden toegepast. Het truipatroon is een recht patroon zodat ik het alleen maar hoef te verlengen met 3 cm.

Morgen is er normaal gesproken markt in Zwolle. Eens kijken of de stoffenkramen er ook zijn en of ze passende stoffen ervoor hebben. Voor de rok is een wollen stof of wolmengsel nodig dat niet afgewerkt hoeft te worden en voor de trui een grofgebreid weefsel waarvan de steken opgenomen kunnen worden. En dan nog bijpassend wollen garen voor het maken van de franjes.

2 opmerkingen:

 1. Jij ook een heel goed nieuwjaar!
  Ik ben laatst met je mee gereden naar de clubdag weet je nog...
  Ik heb een vraag voor je, heb je toevallig ook nog oudere ottobre's liggen?
  Ik ben op zoek naar ottobre winter 2007 staan mini baby patronen, en aangezien ik heel rustig aan moet doen...leuke projectjes toch! Groetjes, tjitske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zie ik nu pas je berichtje. Sorry daarvoor. Moet ik nog voor je kijken?

  BeantwoordenVerwijderen